İstinaf mahkemesi yeniden yargılama yapar mı?
Usul sebepleri varsa istinaf mahkemesi, istinaf başvurusunun esasını incelemeden, yerel mahkemenin kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderilmesine karar verebilir (HMK m. 353/1-a).
İstinaf mahkemesinden sonra ne olur?
Temyiz başvurusu yapıldıktan sonra, Bölge Mahkemesi’nde davanın esasları görüşülmeden önce bir “ön inceleme prosedürü” gerçekleşir. Bu süreç Medeni Kanun’un 352. maddesinde düzenlenmiştir. Ön inceleme, komite üyelerinden biri tarafından yapılır ve ön inceleme sonucunda alınan karar komite tarafından verilir.
İstinaf mahkemesinde duruşma olur mu?
Bu nedenle, mahkeme istinaf başvurusunu incelerken hem tarafların istinaf dilekçesine hem de istinaf sebeplerine bağlı olacaktır (Ceza Kanunu m. 355). Ayrıca, duruşma genellikle zorunludur (HMK m. 356; istisna HMK m. 353).
İstinaf genellikle ne karar verir?
Temyiz süreci yargı sisteminde önemli bir adımı temsil eder. Bu yöntem, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı bir temyiz mekanizması olarak işlev görür ve bu kararların ikinci derece yargı makamları tarafından daha fazla hukuki ve olgusal olarak incelenmesine olanak tanır.
İstinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?
Ceza davasının yeniden açılması sonucunda, İstinaf Mahkemesi ya “temyizi esastan reddetmeye” ya da ilk derece mahkemesinin kararını iptal edip “yeni bir hüküm” vermeye karar verir. Her iki durumda da, koşullar karşılanırsa, İstinaf Mahkemesinin kararı Yargıtay’a temyiz edilebilir.
İstinaftan dönen dosya ne olur?
İstinafın yeniden incelenmesi sonucunda ilk derece mahkemesinin kararı bozularak yeni bir karar verilebilir; istinaf hukuki incelemeyi gerektirdiğinden yeni bir karar verilmez ve ilk derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.
İstinaftan sonra nereye itiraz edilir?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
İstinaftan sonra dosya nereye gider?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının usul ve esas yönünden üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Aynı zamanda, temyiz dosyası karara ilişkin duruşmadan itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.
Savcı neden İstinaf’a gider?
Cumhuriyet savcısı objektif davranmakla yükümlü bir yargı makamıdır. Bu nedenle ilk derece mahkemesi nihai kararında/hükmünde hukuka aykırılık tespit ederse, kararın sanığın lehine veya aleyhine olmasına bakılmaksızın istinaf yoluna başvuracaktır.
İstinaf neyi inceler?
Başka bir deyişle, İstinaf Mahkemesi, yani ikinci derece mahkemesi de, ilk derece mahkemesi gibi uyuşmazlığa müdahale edebilir, esaslı hususları inceleyebilir ve gerektiğinde duruşma yapabilir.
İstinaf reddi nedir?
(1) İstinaf, kanuni sürenin geçmesinden sonra yapılmışsa veya kesin bir karara ilişkin ise, kararı veren mahkeme, istinafın reddine karar verir ve istinafın reddine ilişkin karar, 344 üncü maddeye göre ödenen masraflarla birlikte ilgiliye resen tebliğ edilir.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde istinaf karar süresinin 1 ile 2 yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesinin amacı, temyiz sürecinin uzamasını önlemektir. Bu nedenle, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması, birkaç istisna dışında, yasaktır.
Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
Başka bir deyişle, temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak, ilk derece mahkemelerinin tüm nihai kararları temyize tabi değildir.
Yeniden yargılama hangi mahkeme bakar?
Yargıtay adına yapılır. Yeniden yargılama talebinin kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin karar duruşma yapılmaksızın dosyanın incelenmesiyle verilir.
Reddedilen dava istinafa giderse ne olur?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
İstinafta bozulan dava ne olur?
Temyiz kararı, ilk derece mahkemesinin kararının hatalı çıkması nedeniyle iptal edilerek dosya ilk derece mahkemesine gönderilir (Özekes, Pekcanıtez Usûl, s. 2302). 52. Dosya ilk derece mahkemesine gönderilmiş ve ilk derece mahkemesi de iptal kararına uymuşsa, iptal kararıyla verilen karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
Kesinleşen hükmün yeniden yargılamasını kim yapar?
Kesinleşmiş bir hüküm içermesine rağmen bazı durumlarda kanunda belirtilen davanın yeniden açılması sebeplerinden birinin mevcut olduğu tespit edilirse kararı veren mahkemeye başvurulabilir. Başvuru sırasında kararı veren mahkemeye başvurulur.