Cezai şart şartları nelerdir?
(i) Esas borç vardır, (ii) Cezai şart, esas borçtan bağımsız bir parasal işlemdir, (iii) Esas borç ile cezai şart arasında bir esas-ikincil borç ilişkisi vardır, (iv) Cezai şart ölüme tabidir. Var olmayan bir hukuki işlemle yapılmış sayılır.
Cezai şart kaça ayrılır?
Mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 158. maddesi üç farklı cezai şart türünü düzenlemektedir. Bunlar isteğe bağlı cezai şart, ifaya bağlı cezai şart ve ifayı engelleyen cezai şarttır.
Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, sözleşme taraflarının eylemde bulunma ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise sözleşmede yer alan cezai şart da geçersizdir.
Cezai şartın fer iliği nedir?
: TTK. M. 182/2’ye göre: “Asıl borç herhangi bir sebeple geçersiz olmuş veya borçlunun sorumlu tutulamayacağı bir sebeple imkânsızlaşmışsa, aksi kararlaştırılmadıkça cezai şartın ödenmesi istenemez.” Bu madde, sözleşmesel cezai şart ile asıl alacak arasındaki ikincillik ilkesini yasal olarak düzenlemektedir.
Cezai şarta fatura kesilir mi?
Sözleşmeye aykırılık nedeniyle kararlaştırılan sözleşme cezası için ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Cezai şart yabancı para olabilir mi?
Ayrıca, sözleşmelerdeki hizmet kapsamı yalnızca sözleşme bedelinden oluşmaz. Aynı zamanda sözleşmeden doğan diğer ödemeler, örneğin sözleşme cezaları ve faizler, yabancı para biriminde yapılamaz.
Cezai şart belirsiz olabilir mi?
Sözleşme cezası, sözleşmenin erken feshine bağlı kılınmışsa, sürekli iş sözleşmelerine uygulanamaz. Çünkü sürekli iş sözleşmelerinin öngörülebilir bir bitiş tarihi yoktur.
Cezai şart nasıl muaccel olur?
Düzenlemeye göre, asıl alacağın yerine getirilmemesi veya gereği gibi yerine getirilmemesi halinde sözleşme cezası doğmaktadır ve alacaklı sözleşme cezasının yerine getirilmesini veya geri ödenmesini talep edebilir. İsteğe bağlı sözleşme cezası durumunda, sözleşme cezası asıl alacakla birlikte talep edilemez, ancak asıl alacağın yerine getirilmesinden vazgeçilerek talep edilebilir.
Cezai şarta KDV uygulanır mı?
Sözleşme cezası şeklinde yapılan ödemeler, bir teslimat veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.
Cezai şart için kusur aranır mı?
Sözleşmesel bir cezayı talep etmek için borçlunun kusurlu olması gerekse de alacaklının zarar görmemiş olması gerekir. Sözleşmesel bir cezanın uygulanması asıl borca bağlıdır ve sözleşmesel bir cezanın uygulanmasının açıkça hariç tutulmadığı tüm borçlar için kararlaştırılabilir.
Müspet zarar ve cezai şart birlikte istenebilir mi?
Ayrıca, mülk sahibi, müteahhitten, müteahhitin yükümlülüklerini gerektiği gibi yerine getirmemesi nedeniyle üçüncü kişilere ödediği tazminat ve cezaları, olumlu zararlar kapsamında talep edebilir. Ayrıca, müşteri, müteahhitten olumlu zararlar kapsamında kira kaybını talep edebilir.
Cayma bedeli cezai şart mıdır?
Toplu iptal, borçlunun sözleşmesel bir ceza ödeyerek sözleşmesel borcundan kurtulmasını sağlayan bir prosedürdür. Bu bakımdan doktrinde ceza kavramı gerçek anlamda bir ceza olmayıp, bir kıdem tazminatı (tazminat anlamında) olduğu belirtilmektedir[15].
Cezai şart ıslah edilebilir mi?
Sorunuzun ikinci kısmına gelince, elbette kısmi ceza maddesi talebinde bulunabilir ve mesleki inceleme sonrasında davanızı düzeltebilirsiniz.
Fer ilik ne demek?
Özellik ilkesi. Erişim ilkesi, ipotek hukukunun bağımlı bir hak olduğu ilkesidir. Üstünlük ilkesinin dozajı, tüm gayrimenkul ipotekleri için aynı değildir. Erişim ilkesi ipotekler için geçerlidir, ancak ipotek destekli borç araçları ve yıllık gelirler için geçerli değildir (82).…
Cezai şart ne zaman istenir?
Maddeye göre, “Borcun belirli bir zamanda veya yerde ifa edilmemesi nedeniyle cezai şarta bağlandığı takdirde, alacaklı, asıl borçla birlikte cezai şartın ifasını da isteyebilir.” İfanın belirli bir zamanda veya yerde ifa edilmemesi halinde, alacaklı, ifaya ek olarak sözleşmesel cezai şart da isteyebilir.
Seçimlik cezai şart nedir?
İhtiyari ceza: Bu borcun ifasından vazgeçilerek ve asıl borcun ifasıyla aynı anda istenemeyecek cezadır. İhtiyari borca çok benzeyen bu ceza şartı, TTK m. 20’de düzenlenmiştir. 179/1’de çıkarılmıştır.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Sözleşme cezası toptan olarak belirlendiğinden, bunun belirsiz süreli tazminat davası yoluyla talep edilmesi mümkün değildir.
Cezası şart ve tazminat birlikte istenebilir mi?
Cezai şart ve tazminatın birlikte talep edilmesi mümkün olmayıp, bu durumda sözleşmeden doğan cezai şartın tazminattan mahsup edilmesi gerekmektedir.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede, gecikme halinde sözleşme cezasına ek olarak gecikme tazminatının ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.